nedeľa 22. januára 2012

Hovädzie na hríbikoch s tarhoňou

 Moje obľúbené jedlo. Vari sa tri až štyri hodiny a mam vela času na iné veci a ta vona po celom byte! Mmmmm. Deti ho majú radi tiež a je výživné a zdravé. Kombinacie, z cim ho môžte servírovať je neskutočne vela. Tak poďme na to.
Budeme potrebovať hovädzie, ja dávam nakrájané stejkové kusy. Tu to tak predávajú. Na základ do hrnca použijeme olivovy olej, nakrájanú mrkvu a stonkový zeler, potom červené víno, vývar sol, čierne korenie, paradajky, petržlenovu vnat, sušené huby, maslo a trosku muky.
Do hrnca dáme restovat mrkvu a zeler na olivovom oleji, ked bude mrkva pekne opečena pridáme mäso, okoreníme a osolíme. Orestujeme ho pekne do hneda, ked sa par kúskov pripáli to vôbec nevadí. Ďalším krokom v našom tvorení symfónie chuti bude červené víno. Pekne nim opijeme masko a počkáme až sa vyparí alkohol. A tu prichádzajú na rad paradajky. Oparíme ich vo vode, tak sa budu dat dobre očistiť od šupky, nakrájame ich a pridáme do hrnca. Teraz uz len zredukujeme oheň, na minimum, nech nám to pekne buble a podlievame našim vývarom. Počas dvoj hodinového dusenia mame cas pripraviť si tarhoňu. Tradične, na oleji opiecť, po opečení do hneda zaliat vodou a variť cca desať minút. Je to rýchlo. Masko sa nám pekne dusí a vonia. Po dvoch hodinách pridáme k masku hríby aj s vodou v ktorej boli namočené. Ja používam sušené z našich hor, dubáčike a kozáčike, ako by boli povedali u nás doma. V miske ich pekne zalejeme horúcou vodou, vody tak akurát, nie vela a nechávam ich odležať hodinku. 
Všetko pekne varíme este cca hodinku, hodinku a pol, podla maska a hríbov. Ku koncu si z masla urobíme guľôčky alebo kocky ktoré jemne obalíme v muke a pridáme k masu. Maslo nám to vsetko jemne spoji. A mame hotové! Uz len naservírovať na tanier, želám Vám dobru chuť!







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára